Вентиляція ресторанів
Чим відрізняється гарний ресторан від поганого? Багато хто дасть відповідь: «Затишною атмосферою, професійним персоналом і смачною кухнею». Це все так, але мало хто згадає фактор, неувага до якого зведе нанівець зусилля найдорожчих дизайнерів та найкращих кухарів – якість повітря у приміщенні. Якщо вентиляція кафе, бару чи ресторану не працює як належить, то навіть найвишуканіші страви не будуть на радість.
Вентиляція кухні
Одним з найважливіших завдань у створенні сприятливої атмосфери в будь-якому закладі харчування є вентиляція кухні ресторану. Якщо система не справляється із запахами, що виникають у процесі приготування їжі, це відразу ж відчувається в залі. Плити (робочі поверхні) насичують навколишнє повітря не тільки запахами, а й різними газами та частинками жиру, що може зробити роботу персоналу не просто нестерпною, а й небезпечною для здоров’я. Проблеми ці вирішує витяжна вентиляція із спеціальними парасольками, розміщеними над плитами у зоні приготування страв. Витяжні системи з парасолькою для кухонь кафе та ресторанів відрізняються від побутових не тільки розмірами та продуктивністю, але й деякими конструктивними особливостями. Як правило, чистка вентиляції в ресторані клопітна справа, тому кожна парасолька забезпечується особливим фільтром для уловлювання жиру, який легко можна зняти та очистити або просто замінити. Припливна вентиляція в ресторані для залу та кухні зазвичай загальна, якщо інше не обумовлено особливостями будівлі.
Вентиляція залу
Вентиляція і кондиціонування ресторану в зоні, де перебувають відвідувачі, має відповідати обсягу приміщення і враховувати кількість клієнтів, яку може вмістити зал. Вентиляція приміщень для відвідувачів організовується за допомогою припливно-витяжних систем різної продуктивності, моноблочного або набірного виконання. Кондиціонування ресторану може здійснюватися як за допомогою спліт-систем, так і з використанням канальних або касетних установок. Ресторани найвищого класу можуть використовувати дорогі й ефективні прецизійні кондиціонери, які здатні підтримувати задану температуру і вологість з великою точністю (до 1%). Потрібно пам’ятати, що кондиціонери в громадських місцях потребують особливо уважного і регулярного обслуговування, тому під час проектування важливо передбачити зручний доступ до всіх систем.