Опалення, Вентиляція та Кондиціонування

Кондиціонування ресторанів і кафе

Дізнатись вартість

Який кондиціонер вибрати для ресторану – підбір обладнання.

Проєкт системи кондиціонування для ресторану має враховувати три основні зони:

  • зону, в якій знаходяться відвідувачі та клієнти;
  • зону приготування їжі, або кухню;
  • зону санвузлів.

Окремо для кожної з цих зон застосовуються різні типи кліматичних систем.

restourant

Також інженеру-проектувальнику потрібно розуміти призначення та архітектурні особливості всіх приміщень підприємства громадського харчування. Ці приміщення, будучи основними або другорядними просторами закладу (спеціальні технічні ніші та отвори, шахти ліфтів тощо) мають свої параметри. У концептуальному рішенні, яка система кондиціонування повинна працювати в ресторані, враховується:

  • 1. Склад обслуговуючого персоналу, штат працівників закладу;
  • 2. Кількість клієнтів та відвідувачів ресторану;
  • 3. Планування посадочних місць у всіх приміщеннях і залах;
  • 4. Відсутність або наявність місць для курців у ресторані;
  • 5. Підсумкове теплове навантаження закладу: теплопритоки, тепловтрати, повітрообмін.

Усі перелічені вище дані дадуть проєктувальнику розуміння щодо продуктивності обладнання, необхідного для створення всіх кліматичних режимів роботи кафе чи ресторану, а саме кондиціонування та обігріву закладу.

Можна сказати, що підбір обладнання майже завершений! Далі вибирається марка системи кондиціонування, її тип, розраховуються варіанти комплектації. Залишається узгодити час та схему монтажних робіт, та затвердити кошторис.

Використання різних типів кондиціонерів

Здебільшого для кондиціонування ресторанів і кафе використовуються кліматичні установки канального типу і касетні кондиціонери. Це раціональний інженерний підхід, який відмінно підходить як для здійснення монтажних робіт, так і для грамотної функціональності пристроїв кондиціонування. Береться до уваги дизайн залів, інтер’єр внутрішніх приміщень, а також вимоги Санепідемстанції. Канальні системи кондиціонування і касетні кондиціонери аналогічні побутовим спліт-системам. Вони також мають у своєму складі зовнішній і внутрішні блоки. Їхня робота заснована на одному технологічному принципі, відмінності є тільки конструктивними.

Переваги касетних кондиціонерів полягають у їхній безшумності, рівномірному розподілі потоків повітря у 2х або 4х напрямках, легкості встановлення. Однієї системи касетного типу кондиціонування вистачає для створення необхідних кліматичних параметрів навіть у залі ресторану з великою площею.

Канальні кондиціонери користуються популярністю завдяки своїй високій технологічності. Встановлюючи центральний внутрішній блок в одному приміщенні, можна розподілити по системі повітряних каналів одночасне кондиціювання відразу кількох інших приміщень і, відповідно, відразу кількох зон. Можливість підмішування свіжого повітря з вулиці у приміщення є перевагою даного типу кондиціонерів.

Зробимо висновки

Правильна організація кондиціонування ресторану і кафе створює приплив постійних відвідувачів цього закладу, які відчувають задоволення не тільки від прийому їжі, а й від перебування в приміщенні. На ставлення клієнтів закладу впливає також і встановлена система вентиляції приміщень. Якщо в ресторані відсутні різкі сторонні запахи, немає місць обдування і перепаду повітря, відсутній запах сигаретного диму, такий ресторан стане користуватися постійною репутацією. Гості будуть раді проводити свій час у подібному закладі.

І звісно ж, не можна забувати про дизайнерські рішення, пов’язані з візуальною інтеграцією кліматичних систем в інтер’єр закладу, пабу, фастфуду або ресторану.

Консультація спеціаліста