Вентиляція овочесховищ
Для ефективного збереження сільськогосподарської продукції в овочесховищах необхідно створити особливий мікроклімат, який перешкоджатиме розмноженню мікроорганізмів та грибів, і водночас допоможе зберегти овочі свіжими якомога довше. Існує пряма залежність між наявністю якісної вентиляції та терміном зберігання продукції. Саме тому продумана система вентиляції при експлуатації овочесховища відіграє велику роль.
Принцип вентиляції овочесховищ
Сучасні овочесховища великого обсягу найчастіше обладнують припливними системами вентиляції. Витяжна вентиляція зазвичай відбувається природним шляхом. Основна вимога до системи – це подача свіжого повітря безпосередньо до засіків, де зберігаються овочі, а також відведення забрудненого повітря спеціальними каналами назовні – реалізується така схема повітрообміну різними способами, але завжди відповідає певним вимогам. Однією з найважливіших умов збереження овочів є підтримання оптимальної температури. Для виконання цієї умови використовують установки рециркуляції, які дозволяють підігрівати припливне повітря до потрібної температури в холодну пору року. Влітку цю функцію вентиляційної системи не використовують.
Облаштування вентиляції
Головним конструктивним елементом системи вентиляції овочесховища є припливна шахта. Через цей канал проводиться забір повітря з атмосфери, через жалюзійні решітки, які дозволяють регулювати просвіт отвору. Припливні шахти з’єднані з камерами, де проводиться змішування повітря, перед його подачею в приміщення, що обслуговується. Камери оснащені заслонками, що дозволяють регулювати потоки повітря. Вони відіграють важливу роль у рециркуляції повітря в зимовий час, коли існує необхідність підмішувати в холодний припливний повітряний потік вже нагріте повітря з овочесховища для створення позитивної температури. Переміщення припливного повітря у приміщення для зберігання овочів здійснюється за допомогою вентиляторів. Вуглекислий газ, що утворився в приміщенні, накопичується внизу і виштовхується свіжим повітрям через спеціальні канали назовні.
Ефективна робота вентиляційного обладнання та підтримання стабільного мікроклімату неможлива без пристроїв контролю та керування. Сучасні системи вентиляції овочесховищ обов’язково оснащуються датчиками температури та вологості, а також автоматикою, яка керує вентиляторами та повітряними заслінками. Такий підхід дозволяє виключити людський фактор та забезпечити цілодобове керування системою вентиляції.
Переваги автоматики важко переоцінити. Насамперед це:
- підтримка температурного та вологого режиму;
- практично миттєве регулювання системи при зміні умов;
- надання персоналу вичерпної інформації про мікроклімат у овочесховищі та історії його змін.
Розробка систем вентиляції для овочесховищ
Системи вентиляції, призначені для обслуговування приміщень, де зберігаються овочі, далеко не універсальні. Розробляється таке обладнання індивідуально, з урахуванням характеристик овочесховища, кліматичних умов та виду сільськогосподарської продукції, яку передбачається зберігати. При проектуванні враховується безліч параметрів, ігнорувати які не можна в жодному разі. Також при створенні вентиляції овочесховищ враховують побажання замовника та припливно-витяжну систему інтегрують із системою кондиціонування, зволоження чи осушення повітря.