Особливості вентиляції ресторану
Два основні завдання, які стоять перед проектувальниками вентиляції в ресторані, – це створення комфорту для відвідувачів у залі та забезпечення робочого кондиціонування ресторану закладу. Забезпечити обідню залу ресторану хорошим повітрообміном, насправді, не дуже складно – для цього достатньо правильно розрахувати систему, враховуючи об’єм приміщення, а також кількість людей, які в ньому будуть одночасно перебувати. А ось кухонна вентиляція ресторану потребує набагато більше уваги, оскільки саме в кухні зосереджені основні джерела забруднення повітря.
Існує безліч методик розрахунку, за допомогою яких вибирається витяжна вентиляція для цехів приготування їжі. Кожна з них має свої особливості, але всі вони використовують обладнання одного типу – припливно-витяжні установки. Сьогодні відомі дві основні схеми, за якими може розподіляти повітря вентиляція ресторану. Перша схема – це вентилювання приміщення перемішуванням, коли свіже повітря подається, а забруднене видаляється у верхній частині об’єму приміщення. Одна з необхідних умов для успішної роботи такої схеми – це різниця температур між припливним і витяжним повітрям – повітря, що подається в приміщення, повинно бути мінімум на 6 градусів прохолодніше, ніж повітря в приміщенні. Друга схема, згідно з якою може здійснюватись вентиляція їдальні, кафе чи ресторану в зоні кухні – це витіснення. У цьому випадку припливне повітря подається зазвичай знизу, причому з невеликою швидкістю, а відпрацьоване повітря видаляється у верхній частині приміщення. В цьому випадку, припливне повітря має бути прохолодніше, ніж повітря всередині, на 2-3 градуси.
Крім цього, вентиляція кафе чи ресторану має ще деякі особливості, без урахування яких повноцінна робота системи неможлива:
- Витяжка для ресторану повинна мати жировловлювач. Це необов’язкова умова, але наявність цього елемента значно полегшить обслуговування обладнання та продовжить його термін служби.
- Всі повітропроводи, що стосуються вентиляції кухні, встановлюються швами вгору, щоб виключити витік жиру, який може збиратися в системі.
- Встановлюється дренаж для скидання із системи дезінфікуючих розчинів.
- Якщо передбачається робота з повітрям, температура якого вище 150 градусів, то необхідно використовувати повітропроводи з термоізоляцією.
Як вентиляція, так і кондиціонування ресторану – це системи, без яких жоден заклад такого плану не зможе нормально функціонувати та приносити прибуток. Тому економія на обладнанні, яке відповідає за мікроклімат у приміщеннях кафе та ресторанів, є неприпустимою.